Øjenundersøgelse

En øjenundesøgelsen er en undersøgelse for arvelige øjensygdomme. Undersøgelsen foretages af et medlem af Den Danske Dyrlægesforenings Øjenpanel, en”Øjenpaneldyrlæge”.

For at kunne foretage undersøgelsen skal hundens pupiller være udvidede. Derfor bliver hundens øjne før undersøgelsen dryppet med øjendråber, som udvider pupillen. Udvidelsen tager 20-30 min og varer 4-6 timer.

Hundeejere skal, inden forestående øjenundersøgelse, købe en rekvisition hos DKK og medbringe den til øjenpaneldyrlæge. Rekvisitionen udskrives/betales via www.hundeweb.dk

Tilmelding til øjenundersøgelse skal ske pr. telefon til den undersøgende dyrlæge.

I forbindelse med undersøgelsen udfyldes en speciel ECVO øjenattest med ejers og hundens data. Dette sker ud fra den medbragte rekvisition til DKK Det er derfor ikke længere nødvendigt at medbringe hundens stamtavle. Hvis hunden er undersøgt tidligere medbringes gerne den tidligere attest. ECVO øjenattesten underskrives af ejer eller dennes stedfortræder og af paneldyrlægen. Før øjenundersøgelse kontrolleres hundens id (chip eller tatovering), som skal være læselig.

En øjenundersøgelse foregår altid i et mørkt lokale. Undersøgelsen er uden ubehag for hunden og tager ca. 5-15 minutter. Her foretages en grundig undersøgelse af både øjets omgivelser og af øjeæblet. Med et biomikroskop/spaltelampe, som forstørrer 10-16 gange, undersøges øjenlåg, hornhinde, forreste øjenkammer, regnbuehinde, linse og en del af glaslegemet for unormale forhold. Nethinden og synsnerven undersøges med et indirekte og evt. et direkte ophthalmoskop. Findes der forandringer i forhold til det normale, forklares disse og betydningen heraf for ejeren umiddelbart efter undersøgelsen.

Efter undersøgelsen udfylder paneldyrlægen ECVO øjenattesten, som ejeren, DKK og paneldyrlægen får en kopi af.

Resultatet af øjenundersøgelsen registreres i Dansk Kennel Klub og offentliggøres på www.hundeweb.dk