Af Mogens Aalund

fjernelse-af-oje-2

Hvornår vil man fjerne et øje?

  • Efter alvorlige skader på øjet, som ikke kan behandles.
  • Ved tumorvækst inde i øjet.
  • Ved en ikke kontrollerbar infektion inde i øjet.
  • Ved smertefulde tilstande, som ikke kan behandles. Især som følge af grøn stær (glaukom), hvor trykket inde i øjet er meget forhøjet, og ikke kan kontrolleres. Et permanent forhøjet tryk inde i øjet er meget smertefuldt og bør behandles, enten ved fjernelse af øjet, eller hvis hornhinden er intakt, ved anvendelse af en protese, så hunden bevarer et normalt udseende (se kunstigt øje).
  • Hvis ejer ikke ønsker en langvarig behandling af et blindt øje.

Hvad betyder det for dyret?

Både hunde og katte klarer sig udmærket med kun et øje. Når synet mangler i den ene side, mister dyret et ret stort synsfelt. Men langt de fleste dyr lærer meget hurtigt at orientere sig i hele synsfeltet ved at dreje hovedet lidt mere, og fungerer derfor helt normalt. Enkelte dyr kræver en længere tilvænningsperiode, før de bliver opmærksomme på, hvad der foregår på den blinde side. Ganske få dyr lærer det aldrig helt, så de kan støde ind i forhindringer på den blinde side.

Hvordan fjernes et øje?

Hele øjeæblet fjernes fra øjenhulen sammen med kanten af øjenlågene, huden sys sammen og trådene fjernes efter 10 – 14 dage. Efter fjernelse af øjet opstår der et ganske stort hulrum inde i kraniet. Derfor vil huden efter nogle uger synke ned i dette hulrum, hvilket kan skæmme dyrets udseende, især hvis det er glathårede dyr. Hos langhårede dyr kan hårvæksten skjule det opererede område. For at undgå dette indfald vil mange dyrlæger anbringe en siliconeprotese inde i øjenhulen under huden. Herved fås et pænere kosmetisk resultat. Selv om øjet og øjenlågskanterne er fjernet, bevarer dyret sin ansigtsmimik, og huden bevæger sig i begge sider, når dyret blinker med sit raske øje.