Af Marianne Aalund

Hvad er entropion?

Entropion er en tilstand, hvor hundens øjenlåg ruller indad, således at hårene på huden kommer i direkte berøring med øjet. Tilstanden er almindeligt forekommende og er beskrevet hos de fleste hunderacer. Den kan også, i sjældnere tilfælde, forekomme hos katte. Indadrulning af øjenlåget kan ses på det ene øje, men vil ofte forekomme på begge øjne, og i de fleste tilfælde er der tale om indadrulning af de underste øjenlåg. Det kan være hele øjenlågets længde, der ruller indad, men ofte er det kun en del af øjenlåget, der er berørt.

entropion-1

Hvilke symptomer findes ved denne lidelse?

Den permanente tilstand af hår, der gnider imod øjets overflade er stærkt irriterende for øjet. Symptomerne vil derfor være øget tåreflåd, øjenbetændelse, sammenknebne øjne på grund af smerte, skader på hornhinden eller ligefrem sår på denne.

entropion-3

Hvorfor får hunde og katte entropion?

Entropion kan være både medfødt og erhvervet. Tilstanden er beskrevet hos de fleste hunderacer, men ses hyppigere i visse racer, og da ofte hos helt unge dyr, hvorfor entropion hos disse racer anses for at være arvelig. Tilstanden kan dog også ses senere i livet som følge af skader på øjenlågene eller på selve øjet.

Hvordan behandles entropion?

På et afslappet dyr skal man uden at berøre øjenomgivelserne kunne se øjenlågets glatte rand i hele sin længde. Diagnosen er derfor som regel ikke vanskelig at stille, idet indadrulningen umiddelbart kan ses med det blotte øje.

Hos hvalpe og helt unge dyr, vil man oftest behandle tilstanden ved at sætte nogle tråde i øjenlåget, som retter det ud på plads (se Tacking), hvorved generne for dyret fjernes. Denne behandling vil i visse tilfælde være tilstrækkelig til at øjenlåget, i takt med at dyret vokser, kommer til at ligge normalt. Ofte bliver man dog nødt til senere at rette problemet permanent ved et operativt indgreb, når dyret er udvokset. Ved operationen fjernes en strimmel hud langs øjenlågets rand. Det kan være vanskeligt at vurdere hvor meget hud, der skal fjernes for at opnå den korrekte stilling af øjenlåget. Derfor vælger man ofte i første omgang hellere at tage for lidt end for meget. Det kan derfor blive nødvendigt at operere øjenlåget igen.

entropion-2
Fremtidsudsigterne er gode for en hund, der har fået rettet problemet, enten ved midlertidige tråde (tacking) eller ved en operation i tide, før der opstår andre sekundære skader på selve øjet.