Collie Eye Anomali er en medfødt arvelig sygdom i øjets årehinde/nethinde og senehinde. Sygdommen forekommer hos alle collie racer: Langhåret- og korthåret Collie, Shetland Sheepdog, Border Collie, Australsk Hyrdehund. Desuden hos Lancashire Heeler og Nova Scotia Duck Tolling Retriever. CEA forekommer i to former: Chorioretinal Dysplasi (CRD) og colobom.

CRD er en mangelfuld udvikling af årehinden og den overliggende nethinde i et karakteristisk område i øjet. Forandringerne i nethinden ses altid på begge øjne, om end ikke altid i samme grad. Der ses unormale kar i årehinden, som er udtyndet (hypoplastisk), og i den overliggende nethinde er der manglende pigment. Udtalte tilfælde af CRD kan give anledning til nedsættelse af synet, men normalt har hunden ingen synsproblemer.

Colobom er brok i synsnerven eller senehinden. Denne lidelse er en mere alvorlig defekt, hvor der mangler dele af senehinden, hvilket medfører, at der opstår et brok, hvorigennem nethinde og blodkar presses ud. Colobom og udtalt CRD kan give alvorlige komplikationer såsom blødninger i øjet og nethindeløsning. Disse komplikationer kan medføre blindhed.

Der findes ingen behandling for sygdommen. Der kan undersøges for sygdommen fra 6 ugers alderen. Det anbefales, at hvalpene undersøges inden de er 10 uger gamle, idet lette CRD forandringer kan skjules senere på grund af pigmentering af nethinden, efterhånden som den modnes. Fænomenet kaldes ”go normal”. Dette sker hos ca. 30% af hvalpene.

I Danmark skønnes hyppigheden af CRD at være omkring 60 % hos Collie og 40 % hos Shetland Sheepdog, heraf regner man med, at ca. 5% også har colobom.

Nedarvningen af tilstanden er kompleks. Den nyeste forskning viser, at CRD nedarves autosomal recessivt, men at andre gener kan påvirke sygdommens sværhedsgrad. Disse andre gener er ikke fundet og sammenhængen med colobom er stadigvæk usikker.

Hunde med CRD bør kun parres med dyr, der ikke er afficerede. Hunde med colobom eller sekundære symptomer (nethindeløsning eller blødning) bør ikke anvendes i avl.

Ved avl med hunde med CRD bør man tilstræbe avl på individer, der kun har sygdommen i let grad. Hunde med en let grad af CEA kan dog avle hvalpe med svær grad af CEA. Der tilbydes fra Optigen en gentest på Collie Eye Anomali. Der er eksempler på at forældre dyr der er gen-testet som ”fri” har givet hvalpe med CEA.