Af Morten Lund

Hvad er øjelågstumorer?

Området dækker svulster (tumorer) i øjenlågene hos hund og kat. Tumorer fremkommer ved ukontrollerbar celledeling (autonom vækst) af en bestemt celletype. Hos hunden findes en lang række forskellige tumorer relateret til øjenlågene. Fælles for dem er, at de ofte vokser meget lokalt i øjenlåget og ikke spredes til omkringliggende væv. Der er en lille overvægt af øjenlågstumorer i det øvre øjenlåg (40%) i forhold til nedre øjenlåg (30 %). De mest almindelige øjentumorer hos hund er tumorer udgående fra de meibomske kirtler. Disse kirtler er placeret i øjenlågets frie rand og danner den olieholdige del af tårevæsken. Hos katten derimod er det ikke ualmindeligt, at man ser en meget aggressiv tumortype stammende fra de øverste cellelag i øjenlåget. Tumortypen kaldes et pladecellecarcinom og kan sprede sig til omkringliggende væv og regionale lymfeknuder. Her er det bemærkelsesværdigt, at det ofte er hvide katte, der angribes.

Hvilke symptomer findes ved tumorer i øjenlågene?

Tumorer kan være årsag til lokal irritation med forøget tåreflåd, hyppig blinken og forøget rødme i øjenslimhinden (konjunktiva). Ved berøring af hornhinden (kornea) kan ses hornhindesår med betændelse, væskeansamling, karindvækst og pigmentering.

Hvordan kan man behandle sygdommen?

Tumorerne fjernes ved kirurgisk indgreb og /eller kryokirurgi. Ved sidstnævnte metode fryses området og de ”syge” celler går til grunde. Hos hunden er prognosen ofte god ved fjernelse af en øjenlågstumor. Det skyldes, at de fleste øjenlågstumorer hos hunden er godartede. Generelt skal øjenlågstumorer fjernes så hurtigt som muligt, så man minimerer størrelsen på det operative område.

Ved den mere aggressive tumortype pladecellecarcinom hos kat kan det være svært at afgrænse tumoren i øjenlåget. Ved det kirurgiske indgreb er det her vigtigt med brede marginer, så alt tumorvæv fjernes. Behandlingen vil ofte være helbredende. Det kan efterfølgende være nødvendigt at transplantere væv til området. Af alternative behandlingsmetoder kan nævnes kryokirurgi, strålebehandling og varmebehandling.

Hvilke racer er mest udsatte?

Hos hunden har man fundet en større udbredelse af øjenlågstumorer hos racerne Beagle, Siberian husky, Engelsk setter, Labrador retriever, Golden retriever, Toy- og Miniature puddel. Det er især ældre hunde over 10 år, der får øjenlågstumorer.

Hos katten er sandsynligheden for at få en øjenlågstumor stigende med alderen. Der er ikke fundet nogen sammenhæng mellem kattens køn, bestemte katteracer og dannelse af en øjenlågstumor.

Har du en kommentar?

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.