I fosterstadiet og få dage efter fødslen er pupillen dækket af pupilmembranen, som er en nærende hinde dannet af regnbuehinden. Få dage efter fødslen forsvinder denne hinde og pupillen dannes. I mange tilfælde er tilbagedannelsen af membranen ikke komplet ved åbning af øjet i 10-12 dages alderen, og trådformige rester er stadig til stede. Disse strenge forsvinder normalt indenfor 6-8 ugers alderen. Små strenge kan persistere længere for at forsvinde når hunden er fuldvoksent, men større strenge kan persistere livslangt, og så er der tale om persisterende pupilmembran (PPM). PPM betragtes som en medfødt defekt.

PPM kan ses i 3 variationer.

  • Trådene strækker sig fra iris til iris: denne type PPM fører ikke til andre unormale forandringer.
  • Trådene strækker sig fra iris til forsiden af linsen: i disse tilfælde kan der opstå en lokal cataract (grå stær), som dog ikke udvikles yderligere.
  • Trådene strækker sig fra iris til indersiden af hornhinden: denne type kan medføre en uklar plet på hornhinden, som alt efter størrelse kan give hunden nedsat syn.

Hos enkelte racer heriblandt Basenji, Chow chow, Welsh Corgi Pembroke, Petit Basset Griffon Vendéen diagnosticeres denne lidelse hyppigt og forekommer ofte i så svær grad, at hundens syn er nedsat, og der er enighed om, at lidelsen er arvelig. Hos andre racer er der ingen viden om evt. arvelighed. Arvegangen kendes ikke. Hunde med PPM bør registreres. Hos disponerede racer bør hunde med PPM kun parres med dyr, der ikke er afficerede.