Af Merete Holst Nissen

Hvad er konjunktivitis?

Konjunktivitis er betændelse i øjets bindehinde.

Hvilke symptomer er der på konjunktivitis?

Symptomerne kan være meget forskellige. Det kan være alt fra let forøget, vandigt tåreflåd til en betændelsestilstand med pusdannelse. Hunden vil ofte klø sig i øjet og vise tegn på ubehag. Slimhinden vil være rød og hævet.

Hvorfor får hunde konjunktivitis?

Der kan være mange årsager til, at din hund får konjunktivitis. Øjet er et udsat organ, idet det hele tiden udsættes for vind, vejr, støvpartikler, hår og bakterier fra omgivelserne. Men der kan være mange andre årsager end bakterieinfektioner, som fører til udviklingen af konjunktivtis.

Hvis din hund har allergi, kan konjunktivitis være en del af symptombilledet. En anden årsag er nedsat eller manglende tåreproduktion (keratokonjunktivitis sicca, KCS), hvor øjet og hornhinden ikke bliver tilstrækkelig fugtet og renset.

Defekter i øjenlågenes anatomi kan også føre til konjunktivitis. Disse defekter kan være medfødte eller erhverves senere. Der kan være tale om, at øjenlågene krænger udad og dermed ikke slutter tæt til øjet (ektropion) eller den omvendte lidelse, hvor øjenlågene ruller indad, så hårene på øjenlågene får kontakt til hornhinden (entropion). Også fejlplacerede øjenhår (distichiasis) kan forårsage konjunktivitis.

Hvordan kan man behandle konjunktivitis?

Behandlingen bør rettes mod den primære lidelse, som dyrlægen fastlægger ved sin undersøgelse. Hvis årsagen er forkerte anatomiske forhold i øjenlågene, skal disse som oftest korrigeres ved en operation. Hvis årsagen er bakterier, vil man behandle med øjendråber/salve og evt. antibiotikatabletter. Er tåreproduktionen for lav, behandles med kunstige tårer, som holder hornhinden fugtig, og med et stof, som stimulerer tåreproduktionen fra tårekirtlerne.

Er det farligt?

Konjunktivitis er som udgangspunkt ikke farligt. Men det er vigtigt, at din hund bliver tilset af en dyrlæge, så den korrekte behandling bliver sat i værk med det samme. Du bør aldrig selv gå i gang med at behandle uden at have konsulteret en dyrlæge.

Hvilke racer er mest udsatte?

Alle hunderacer kan få øjenbetændelse. Men racer, som har udstående øjne, er mest udsatte, idet så stor en del af deres øje er eksponeret for omgivelserne.