Af Pernille Engraff

Distichiasis (andre betegnelser er: ”fejlstillede øjenhår”, ”fejlstillede øjenvipper”, ”fejlstillede cilier” – i øjenlågskanten)

Hvad er distichiasis ?

Distichiasis er fejlstillede øjenhår /øjenvipper /cilier, som kan ses i øjenlågskanten på både øverste og underste øjenlåg. Hårene kan fremstå enkeltvis, eller som bundter af hår fra en enkelt kirtel åbning, og ses oftest på begge øjne (bilateralt). Hos nogle hunde ses blot et enkelt hår eller 2, mens andre hunde har multiple distichiasis. Hårene kan være lange og bløde, mens de kan være korte og stive hos andre hunde.

Hårene dannes ved en fejl i en kirtel som normalt producerer talg til tårefilmen (meibomske kirtler) og vil ofte bruge kirtlens kanalåbning (hvor der er mindst modstand) til at vokse ud fra, men kan også vokse ud igennem selve øjenlågs slimhinden på undersiden af øjenlåget (et såkaldt ectopisk cilie) – sidstnævnte kan ses akut hos alle hunderacer som et tilfældigt fund, og vil typisk findes på den midterste tredje del af øverste øjenlåg og er typisk forbundet med akut, kraftig smerte i øjet.

Distichiasis kan ofte ses med det blotte øje, men af og til skal der special udstyr som fx Biomikroskop / Spaltelampe til for at se hårene tydeligt.

Hvilke symptomer ses ved denne lidelse ?

Hos de fleste hunde giver tilstanden ingen kliniske symptomer eller betydning. Hårene er lange og bløde og flyder simpelthen bare rundt i tårefilmen og laver ingen skade. Men hos andre hunde kan hårene være årsag til øget tåreflåd (epiphora), nerve irritation, kløe, smerte (blefarospasme), mild øjenbetændelse (konjunktivitis) og overfladisk hornhinde irritation (keratitis). Desuden kan der i slemme tilfælde ses sår på hornhinden (cornea ulcerationer).

Hvorfor får hunde distichiasis ?

Distichiasis er arveligt hos mange racer, men kan også ses tilfældigt hos hunde hvor tilstanden normalt ikke er arvelig. Af racer med stærk arvelig sammenhæng kan bl.a. nævnes: Amerikansk – og Engelsk Cocker Spaniel, Langhåret Gravhund (oftest Miniature), Engelsk – og Fransk Bulldog, Pekingeser, Yorkshire Terrier, Flatcoated Retriver, Shetland Sheepdog og Pudel.

Hvordan kan man behandle sygdommen ?

Der findes flere forskellige metoder til at fjerne hårene, men desværre er ingen metoder er 100% effektive, og det ses derfor af og til at der vokser nye hår ud med tiden.

Frysning, brænding og forskellige metoder indenfor operativ kirurgisk fjernelse er de metoder der oftest anvendes, og det varierer fra dyrlæge til dyrlæge hvad der foretrækkes på de enkelte klinikker.