af Pernille Engraff

Ectropion (andre betegnelser er: udad krængende eller hængende øjenlåg)

Hvad er ectropion ?

Ectropion betyder udad krængende eller hængende øjenlåg og øjenlågskant – eller dele heraf. Problemet opstår ofte hos hunde med meget lang øjenlågsspalte f.eks. Basset, Mastif, Sct. Bernhard, Dogge De Bodeaux, Newfoundlander, Grand Danois mv. 

Hvilke symptomer ses ved denne lidelse ?

Problemet betyder at øjen slimhinden (konjunktivae) bliver eksponeret og der kan opstå udtørring og irritation bl.a. med øjenbetændelse (konjunktivitis) og tåreflåd (epiphora), samt med risiko for problemer med tårefilmen.

Hvorfor får hunde ectropion ?

Dyret kan få ectropion som følge af udvikling og avl (primær) og sekundært til anden skade. Primær ectropion ses kun på underste øjenlåg og skyldes ofte for lang øjenlågs spalte (euryblefaron) og svage muskler i området.

Sekundær/erhvervet ectropion kan ses på både øverste og underste øjenlåg og kan skyldes traume (f.eks. bidsår, snitsår mv.) og arvævsdannelse i forbindelse med øjenlågsinfektion. Desuden kan alderdom og nerveskade spille ind på problemet.

Hvordan kan man behandle sygdommen/lidelsen ?

Da primær ectropion hos visse racer er den del af race standarden undlades ofte at behandle problemet og flåd fra øjet accepteres derfor ofte som en del af hundes liv og udseende. Ved kronisk øjenbetændelse og begyndende skade på hornhinder (cornea) vil det dog være bedst at lade dyr med problemer operere, og der findes i dag flere forskellige succesfulde operationsmetoder. Selve metoden der benyttes besluttes i samråd mellem ejer og kirurg.